Gaxtron Start

A REFLUX TÜNETEINEK
RÖVIDTÁVÚ KEZELÉSE
VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ
GYÓGYSZERREL

Gaxtron Start

StartolhatKis Dózissal!

GAXTRON START 20 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA

  • Napi 1 tabletta

    Napi 1
    tabletta

  • Vény nélkül kapható

    Vény nélkül
    kapható

  • 20 mg pantoprazol

    20 mg
    pantoprazol

Mi a gyomorsav feladata?

MI A GYOMORSAV FELADATA?

A gyomorsavat a gyomornyálkahártya fedősejtjei termelik.
A gyomor szerepe, hogy a már megrágott és lenyelt táplálékot
hullámszerű mozgásával homogenizálja, átkeverje a gyomor által
termelt anyagokkal, amelyet összesítő néven gyomornedvnek
nevezünk. Ezután az előemésztett táplálékot szakaszosan továbbítja
a belek felé. Naponta hozzávetőleg 2,5 liter gyomornedv
termelődik, amely sósavból, nyákból (mucin) és enzimekből áll.

A sósav, azaz a gyomorsav feladata nagyon fontos, hiszen optimális savas környezetet biztosít a fehérjebontó enzim (pepszin) működéséhez. Szerepe nemcsak a fehérjék emésztésének megkezdése miatt fontos, hanem a mikroorganizmusok elleni védekezésben is kiemelkedő. Ugyanis a savas közeg a táplálékkal bejutott baktériumok jelentős részét elpusztítja, így egy fontos védelmi vonala a szervezetünknek a kórokozókkal szembeni harcban. A gyomrot a sósav maró hatásától a nyák védi meg, amely a gyomortartalmat is csúszósabbá teszi, elősegítve az emésztési folyamatokat.
Bizonyos hatásokra a savas gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe, és mellkastáji égő, szúró érzést, ún. gyomorégést okozhat.

Sósav

A sósav rendkívül erős sav.
A háztartásban gyakran használt anyag, a vízkőoldó szerek egyik
aktív összetevője.

Reflux egy igazán égető probléma

A gyomorégés sokakat érintő probléma, hiszen számos olyan tényező előidézheti, mely életmódunkból és táplálkozási szokásainkból kifolyólag rendszeresen jelen van életünkben (pl. túlzottan fűszeres ételek fogyasztása, stressz, stb). Az égő érzést a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozza. Ez időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, azonban náluk jól működnek a savas kémhatást közömbösítő, védelmi feladatokat ellátó mechanizmusok, köztük a nyál savközömbösítő hatása, a nyelőcső féregszerű mozgása és alsó záróizmának megfelelő működése, valamint a nyelőcső belső falát borító nyák védőhatása.

Abban az esetben azonban, ha a savas visszaáramlás hetente több alkalommal is jelentkezik, valamint a közömbösítő és védő folyamatok nem működnek megfelelően, akkor kialakul a gastrooesophageális (gyomor-nyelőcső) refluxbetegség (GERD), vagy röviden reflux. A reflux világszerte gyakori, a gazdaságilag fejlettebb országokra jellemző civilizációs emésztőrendszeri betegség. Egyes adatok szerint Magyarországon a teljes lakosság 55%-át érinti.

Reflux
Gaxtron Start

StartolhatKis Dózissal!

GAXTRON START 20 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA

  • Napi 1 tabletta

    Napi 1
    tabletta

  • Vény nélkül kapható

    Vény nélkül
    kapható

  • 20 mg pantoprazol

    20 mg
    pantoprazol

Mi okozza a refluxot?

Mi okozza a refluxot?

Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, de általánosságban kijelenthetjük, hogy nagyrészt életmódunk következménye. Okozhatják a különböző élvezeti cikkek, úgymint a kávé, a tea, a csokoládé és az alkohol nagymértékű fogyasztása, vagy a dohányzás. Emellett a rendszertelen táplálkozás, valamint a túl zsíros és fűszeres ételek is húzódhatnak a háttérben. Itt azonban még nem ér véget a lista, hiszen a manapság mindennapos dolognak számító stressz, és bizonyos gyógyszerek, kiváltképp a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szintén lehetnek kiváltó okai a betegség kialakulásának.

  • Egészségtelen étkezés

    Egészségtelen
    étkezés

  • Elhízás, túlsúly

    Elhízás, túlsúly

  • Bizonyos gyógyszerek

    Bizonyos
    gyógyszerek

  • Egészségtelen életvitel

    Egészségtelen
    életvitel

  • Lefekvéshez közeli időben bőséges étkezés

    Lefekvéshez közeli
    időben bőséges
    étkezés

  • Terhesség

    Terhesség

Milyen tünetekről Ismerhetjük fel, hogy refluxunk van?

A refluxbetegség tipikus tünete a visszatérő gyomorégés, amelyet a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, valamint fulladás- érzés kísér. A kisugárzó mellkasi fájdalom gyakran megtévesztő, hiszen sokan szívinfarktusra gyanakodnak. A kardiológiai kivizsgálás negatív eredményei azonban rávilágítanak arra, hogy egyéb probléma áll a háttérben. Az égő érzés leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, az előrehajlás vagy a fekvő testhelyzet fokozhatja a tüneteket, ugyanis ilyenkor könnyebben visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe. Ezen kívül a refluxnak számos egyéb tipikus és kevésbé tipikus tünete van, többek között a torokban jelentkező maró érzés, savanyú íz a szájban, nyelési nehézség, hányinger, a visszajutó sav által okozott fogszuvasodás, stb. Ezek mind az életminőség jelentős romlásához, illetve további szövődmények kialakulásához vezetnek.

Reflux tünetek
Gaxtron Start

StartolhatKis Dózissal!

GAXTRON START 20 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA

  • Napi 1 tabletta

    Napi 1
    tabletta

  • Vény nélkül kapható

    Vény nélkül
    kapható

  • 20 mg pantoprazol

    20 mg
    pantoprazol

Mit tehetünk a tünetek csökkentése érdekében?

Mit tehetünk a tünetek csökkentése érdekében?

A nem gyógyszeres kezelés részeként alkalmazhatjuk azokat az életmódbeli változtatásokat,
melyek segítségével elkerülhető vagy csökkenthető a reflux kialakulásának
kockázata, a fent említett élvezeti cikkek, a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának
visszaszorításával, adott esetben kerülésével. A bőségesebb étkezések után ne feküdjünk
le közvetlen, mert a nehezebben emészthető ételek akár 4-5 órát is a gyomorban
tölthetnek. Azoknak, akik főleg éjszaka szenvednek a refluxtól, érdemes az ágy fejrészét
kb. 20 centiméterrel megemelni az ágylábak alá helyezett kemény alátámasztással. Így a
gravitáció segít, hogy a sav ne áramoljon vissza a nyelőcső felé. Gondoljunk a nem-szteroid
gyulladáscsökkentő túlzott alkalmazására is, és ha lehetséges, csökkentsük használatukat.

  • Kerüljük a gyorsételeket

    Kerüljük a
    gyorsételeket

  • Együnk kisebb adagokat

    Együnk
    kisebb adagokat

  • Kerüljük az alkoholt

    Kerüljük
    az alkoholt

  • Közvetlen étkezés után ne feküdjünk le

    Közvetlen étkezés
    után ne feküdjünk
    le

  • Hagyjuk abba a dohányzást

    Hagyjuk abba a
    dohányzást

  • Csökkentsük a felesleges testsúlyt

    Csökkentsük
    a felesleges
    testsúlyt

AMIKOR GYÓGYSZERES KEZELÉS
SZÜKSÉGES

Gyógyszeres kezeléssel egyrészt a gyomorsav-közömbösítés, másrészt a gyomorsav-termelés csökkentése érhető el. Az ún. antacidák (savközömbösítők) a már megtermelt, gyomorban jelenlévő savat semlegesítik. Ezek bár gyorsan enyhítik a tüneteket, hatásuk csak korlátozott ideig tart, továbbá mellékhatásaik miatt (felboríthatják a szervezet só- és vízháztartását, megemelik a vérnyomást) hosszú távú használatra nem alkalmasak. Sokkal célzottabb, korszerűbb kezelést biztosítanak az ún.protonpumpa gátlók/protonpumpa inhibítorok, melyek a gyomorsavtermelés végső lépését gátolják. Ilyen protonpumpa gátló a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát, ezáltal csökkenti a sav termelődését. A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövidtávú kezelésére alkalmazható felnőtteknél.

Amikor gyógyszeres kezelés szükséges
Gaxtron Start

StartolhatKis Dózissal!

GAXTRON START 20 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA

  • Napi 1 tabletta

    Napi 1
    tabletta

  • Vény nélkül kapható

    Vény nélkül
    kapható

  • 20 mg pantoprazol

    20 mg
    pantoprazol

PONTOSAN MIT IS JELENT A PPI?

A PPI a protonpumpa inhibítor kifejezés rövidítése, ez részleteiben kibontva az alábbiakat jelenti:

  • Proton: a kémiában a proton a hidrogénion (H+) másik neve, amely többek között a gyomorban termelődő sósav (hidrogén-klorid, HCl) egyik alkotórésze.
  • Protonpumpa: a gyomor bizonyos sejtjein lévő speciális fehérje, ami a gyomor belsejébe pumpálja a protonokat (hidrogénionokat), ahol azok a kloridionokkal egyesülve a gyomorsav savasságát adó sósavat alkotják majd.
  • Protonpumpa inhibítor (PPI): az inhibítor kifejezés azt jelenti, hogy gátló. Tehát ezek olyan hatóanyagok, melyek a protonpumpákat gátolják és így megakadályozzák a protonoknak a gyomor belsejébe történő kiválasztását, „kipumpálását”. Ennek köszönhetően csökken a gyomorsavtermelés, vagyis csökken a gyomorégés. Ilyen hatóanyagok az omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprezol és az esomeprazol.
PPI?

A gyomorsav képződését leghatásosabban megakadályozó gyógyszerek a PPI-k, melyeket kellő körültekintéssel, megfelelő indikációban használva a kezelés klinikai hatékonysága és haszna meghaladja az esetleges minimális kockázatot. Ha a PPI-kel nem sikerül teljesen megszüntetni a tüneteket, a tápcsatorna mozgását javító és a nyelőcső szorosabb záródását elősegítő készítményekkel lehet elérni a gyomortartalom gyorsabb továbbítását a bél felé. A helyesen megválasztott gyógyszeres kezeléssel a betegek 80-90%-a panaszmentessé válik. Az állapot fenntartásához az enyhe panaszoknál időszakosan fenntartó kezelésre lehet szükség, mely során a kezelőorvos előírásainak megfelelően a gyógyszeradagot csökkenteni lehet.